Over thee

Waarom losse thee ? Redenen om te kiezen voor losse thee.

Waarom losse thee.  Ontdek het in dit uitgebreid artikel.  Losse kwaliteitsthee bestaat uit uniforme, mooi gevormde blaadjes afkomstig van de nog ongeopende knoppen en de twee eerste blaadjes. Het is een artisanaal product afkomstig van kleinschalige plantages waar de invloed van ‘terroir’ voorop staat.

De Plant

'Echte' thee is afkomstig van de theeplant Camellia sinensis die het best gedijt in hoger gelegen, tropische en subtropische gebieden. Er bestaan van deze plant twee variëteiten: de Chinese sinsensis sinensis en de Indiase sinensis assamica. De eerste is verfijnder en aromatischer maar minder productief. De tweede is meer robuust en wordt daarom meer ingezet in de grootschalige theeplantages. Van deze variëteiten bestaan telkens wel honderden verschillende subvariëteiten en cultivars. De kwaliteit van de thee wordt, net zoals bij wijn, bepaald door de ‘terroir’ (bodem, hoogte, klimaat en mens) en het vakmanschap van de theemaker. 

Wist je dat thee na water de meest gedronken drank ter wereld is?

Kruideninfusies worden nogal eens verward met thee. Het verschil zit hem in de plant. Kruideninfusies bevatten andere plantensoorten dan de theeplant en kunnen strikt genomen de benaming ‘thee’ niet dragen. 


Oogst en Productieproces

Oogst

In landen boven de zestiende breedtegraad wordt thee van de lente tot de herfst geoogst. Dichter bij de evenaar groeit thee het hele jaar door. Voor premiumthee worden enkel de knop en de twee eerste blaadjes geplukt, vaak met de hand. Er zijn zo’n 12.000 jonge scheuten nodig voor de productie van één kilogram thee.

Productieproces

Het productieproces verschilt naargelang het type van de thee (wit, groen, oolong, zwart) en het vakmanschap van de theemaker. De verschillen in types of kleuren zijn het gevolg van het verschil in oxidatiegraad. Tijdens het oxidatieproces verandert het blad van kleur en krijgt de thee haar typische smaak. Oxidatie kan verhinderd of gestopt worden door de natuurlijk aanwezige enzymen die de oxidatie bewerkstellingen, te vernietigen door de thee te gaan verhitten. 

 • Witte thee: beperkte spontane oxidatie
 • Groene thee: geen oxidatie
 • Oolong thee: gedeeltelijke oxidatie
 • Zwarte thee: volledige oxidatie

 De verschillende stappen in de productiemethoden vind je bij de types thee in ons aanbod.


Hoe zet je thee?

Water 

Voor een goede kop thee gebruik je vers, pH-neutraal water dat niet te hard, noch te zacht is. Leidingwater gefilterd met een carbonfilter is prima en bovendien milieu- en budgetvriendelijk.

Temperatuur

De temperatuur van het water is één van de belangrijkste factoren bij het zetten van thee. Een te hoge temperatuur kan thee verbranden waardoor het zijn aroma’s verliest en bitter zal smaken. Is de temperatuur te laag dan zullen de aroma’s onvoldoende tot expressie komen. Algemeen geldt 80°C voor witte thee, 70°C voor groene thee, 85°C voor oolong, 95°C voor zwarte thee en 100°C voor kruideninfusies. De ideale temperatuur van iedere thee in ons aanbod vind je terug in onze prijslijst en op de verpakking. We raden aan een thermometer te gebruiken of een waterkoker met temperatuurregeling. 

Filter

Thee kan door het weken in water enorm in volume toenemen. Gebruik daarom een voldoende grote theefilter zodat het contactoppervlak tussen thee en water zo groot mogelijk is. Alleen dan komen de aroma’s maximaal vrij. Filters bestaan in allerlei materialen, herbruikbaar of wegwerp. Belangrijk is dat ze smaakneutraal zijn.

Hoeveelheid thee

Op onze verpakkingen staat de aangewezen hoeveelheid thee uitgedrukt in theelepels. Hoe compacter de thee, hoe minder theelepels je nodig hebt en omgekeerd. Gemiddeld heb je één à twee gram thee per 100 ml water nodig, afhankelijk van je eigen voorkeur. Hoe groter het volume water, hoe minder thee je relatief nodig hebt. Met 50 g thee kun je zo'n vijf liter thee maken. Daarnaast raden we aan dezelfde theeblaadjes (minstens) een tweede maal te overgieten, voor dubbel theeplezier. Hoe beter de kwaliteit van de thee, hoe meer infusies van dezelfde theeblaadjes mogelijk zijn. 

Infusietijd

De infusietijd varieert van één tot vijf minuten afhankelijk van de kleur van de thee, de origine, de oogstperiode en je eigen voorkeur. Op de verpakking van onze thee staat telkens het aantal minuten dat we aanbevelen. Een goede timer die zowel minuten als seconden aangeeft, is daarbij bijzonder handig.

Bekijk onze demo https://www.youtube.com/watch?v=MoIYynC9Wxs


Thee optimaal bewaren

Thee kun je gedurende enkele maanden bewaren in een zorgvuldig gesloten verpakking. Contact met licht, zuurstof en vocht kan de kwaliteit schaden en de houdbaarheid verkorten.

Thee langer bewaren zonder kwaliteitsverlies? De beste oplossing (na jaren testen) voldoet aan volgende eigenschappen:

 • Een speciale legering van glazen bewaarpotten.  Ze zijn gemaakt van bijzonder Violetglas.
 • Licht : Dit glas laat geen zichtbaar licht door, wel een unieke combinatie van onzichtbaar ultraviolet licht, zichtbaar violet licht en infrarood licht. 
 • Beschermt volledig tegen vocht.
 • Geeft niets af aan de thee, geen invloed op de smaak (in tegenstelling tot bewaartin)

Meer info : https://www.noenthee.be/blogs/over-thee/8303165-bewaren

Thee optimaal bewaren met violetglas

 

 


De Theepot

Er bestaan theepotten in heel wat verschillende materialen. Algemeen kan je ze opdelen in poreus (klei) en niet-poreus (glas, porselein, metaal). Een poreuze pot absorbeert het aroma van de thee en kan bij volgende infusies de thee zelfs aan smaak verrijken. Het is wel aan te raden telkens hetzelfde type thee per pot te gebruiken. Niet-poreuze materialen kunnen voor verschillende types thee gebruikt worden.


Cafeïne

In een kop thee zit gemiddeld de helft zoveel cafeïne als in koffie. Daarbij komt dat cafeïne uit thee trager opgenomen wordt in het bloed, waardoor er een langdurig stimulerend effect optreedt. Thee bevat daarnaast ook een uniek aminozuur, theanine, dat een rustgevende werking heeft. 

Cafeïne komt snel vrij in water. Het cafeïnegehalte kun je dus drastisch verminderen door een eerste korte infusie van een halve minuut te doen, het vocht weg te gieten en vervolgens de thee te maken zoals aangegeven.


Waarom is thee zo gezond ?

Van in oudsher worden aan thee heel wat gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven.

De laatste twintig jaar heeft wetenschappelijk onderzoek al verschillende van die beweringen kunnen hardmaken.

Enkele gezondheidsvoordelen van thee:

 • thee verkleint het risico op hart- en vaatziekten
 • thee verlaagt de bloeddruk
 • witte thee helpt tegen veroudering van de huid
 • groene thee vertraagt het ontstaan van kanker
 • groene thee heeft een positief effect op de bloedsuikerspiegel
 • groene thee zorgt voor een snellere vetverbranding

Vooral witte en groene thee hebben het meeste gezondheidseffecten.  Zij bevatten ook het minst cafeïne.

Thee bevat daarenboven geen calorieën en is daarom, net als water, een ideale vochtaanbrenger.

Koffie vervangen door thee levert heel wat gezondheidsvoordelen op:

 • minder verzurend
 • meer dorstlessend
 • minder belastend voor de maag
 • en de algemene voordelen van thee
Wil u thee proberen ?  U kan starten met het Noen thee gezondheidspakket

    


   Culinaire mogelijkheden

   Thee biedt een brede waaier aan culinaire mogelijkheden, zowel zoet als hartig. We denken hierbij aan bijpassende gerechtjes, maar ook aan het verwerken van thee in de gerechten zelf.

   Het combineren van thee en gerecht volgt dezelfde principes als het combineren van wijn en gerecht. Je gaat op zoek naar een harmonie door gerecht en thee met eenzelfde smaakprofiel samen te brengen, al kan een contrast in sommige gevallen ook een fantastische smaakervaring opleveren. Het unieke smaakprofiel van iedere thee wordt bepaald door het evenwicht tussen bitter en scherpte (uitdrogende eigenschappen) en door zoet, umami en het aroma van de thee.

   Heel algemeen geldt dat de gerechten waar witte wijn goed bij past, best gecombineerd worden met groene thee of lichtgeoxideerde thee (groene oolongs). Omgekeerd geldt dat de gerechten waar rode wijn geschikt bij is, beter met een volledig of bijna volledig geoxideerde thee gecombineerd worden. Dit zijn respectievelijk zwarte thee en donkere oolong.

   Net zoals wijn wordt kwalitatieve thee gekenmerkt door een enorme complexiteit in smaak. Dit maakt dat thee flexibel in te zetten is en dat verschillende combinaties mogelijk zijn. Proeven en je eigen voorkeur volgen, is de beste raad die we kunnen geven.

   Hieronder alvast een smakelijke combinatie:

   Earl Grey combineert fantastisch met desserten op basis van citrus. Misschien kun je het volgende recept eens proberen?

   Limoentaart NOEN

   Nodig: 240 g zandkoekjes, 100g boter, 80g geroosterde amandelen, 500g Griekse yoghurt, 80g suiker, 2 zakjes vanillesuiker, 2 dl room 40%, 2 limoenen, 2 gelatineblaadjes

   Bereiding: mix de koekjes, de gesmolten boter en de amandelen in de blender. Leg bakpapier op de bodem van een springvorm en bekleed met het mengsel. Druk aan en bak 15 min in de oven op 140°C. Laat afkoelen. Week de gelatineblaadjes in koud water. Meng de yoghurt met de suiker en klop de room op. Warm het limoensap op, wring de gelatineblaadjes uit en los op in het sap. Voeg daarna toe aan het yoghurtmengsel. Let er wel op dat je het met kleine beetjes tegelijk toevoegt en snel mengt zodat de gelatine niet opnieuw kan stollen. Spatel daarna de room onder het yoghurtmengsel. Bedek de afgekoelde bodem met het mengsel en laat minstens vier uur opstijven in de koelkast.

   Serveer met een kopje van onze fantastische Earl Grey en smakelijk!