Hoe een goede matcha thee zetten ?

matcha matcha thee thee

Hoe goede matcha thee zetten ?Hoe goede matcha thee zetten ?

Matcha thee : het summum van groene thee !

Matcha is een drank die je een boost geeft en je tegelijkertijd de nodige rust bezorgt.  Zo'n matcha drank vereist kunst bij het matcha zetten.

Wat heb je nodig om matcha thee te bereiden ?

  • Matcha thee poeder,
  • een maatbekertje (met aanduiding van hoeveelheid, bv 40 ml / 80 ml / 100 ml)
  • zeer zuiver water : 
    • ofwel gefilterd met een kwalitatief filtersysteem
    • ofwel flessenwater type Chaudefontaine of Spa
    • minder zuiver water : proef je direct in de matcha
  • een matcha borsteltje (om te kloppen/roeren), 
  • een matcha bamboo maatlepel (of de juiste hoeveelheid matcha thee te selecteren)
  • een stenen kop (groot genoeg, zodat je fel kan roeren zonder te morsen)

Waarop letten bij matcha thee maken ?

Acties :

  • zuiver water warmen : 
    • op 70° C : de matcha zal groener, grassiger smaken
    • of op 85° C : nadien koelt de matcha toch snel
    • liefst niet hoger dan 85°, dus zeker niet 100 ° C
  • afmeten met de bamboo matcha maatlepel
  • tot schuim roeren met de bamboo matcha klopper  (zoals bij Sabayon)
  • in wat drinken :
    • ofwel in de matcha kom zelf (bv als je alleen drinkt)
    • ofwel uitgieten in een tas
  • wil je het heel goed doen ? 
    • de tas wat voorverwarmen (vooraf warm water in de tas doen)
    • water eruit gieten en matcha erin gieten

Hieronder vind je onze werkwijze matcha thee bereiden (matcha recept):

Hoeveelheden voor het maken van de matcha : (1 persoon – klein degustatiekopje)

  • Water opwarmen.

  • Hoeveel matcha ? Matcha poeder in de maatbeker plaatsen : 0,5 gram matcha thee (1 bamboe matcha lepel gevuld, of een halve koffielepel).

     giet in de maatbeker 40 ml water. 

  • water toevoegen  : 80 ml. 

  • Krachtig roeren (kloppen) met de matcha bamboo klopper tot het schuim verschijnt en alle matcha thee helemaal is opgelost.

  • Matcha drinken uit de beker of overgieten in een tas.

  • Meteen serveren : zowel lekker bij normale temperatuur als wat afgekoeld.

Indien grotere degustatiehoeveelheid matcha thee, dosis :

  • 1 gram matcha thee (2 bamboe matcha lepels gevuld, of een koffielepel gladgestreken).
  • water : 80 ml. 
 

Praktische tips, ervaring bij matcha thee drinken

  • Dosis :
    • Sommige mensen reageren gevoeliger op matcha, verminder dan de dosis.
    • Hou het in een beginfase bij 1 kopje (40 ml) per dag.  Later kan je altijd experimenteren met meer.
    • Drink je de matcha liever wat lichter ?  Verhoog de hoeveelheid water, ja kan meer drinken met eenzelfde hoeveelheid matcha poeder aan de basis.
    • Op de bodem stapelt zich wat matcha poeder op ?  In de beker rondwalsen zodat alles weer goed gemengd  is.
    • Vind u de matcha thee wat streng, grassig of vegetaal ?  Probeer dan mengvormen, zoals matcha latte.
    • Bij voorkeur geen suiker toevoegen aan de matcha.

    Matcha thee nodig? Vind hem hier: https://www.noenthee.be/collections/thee/products/matcha

    Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van Matcha thee? Lees on artikel hier: Matcha thee : waarom is matcha gezond? Welke gezondheidsvoordelen?

    matcha thee bereiden

     


    Ouder bericht